Forum - Mediere si mediatori.
Bine ati venit pe Forum.
Suntem onorati de vizita dumneavoastra.

Pentru a va inregistra, nu trebuie sa fiti nici mediatori, nici juristi si nici de o alta profesie in legatura cu medierea.

Va aflati intr-un litigiu (civil, comercial, penal), sunteti in conflict cu o persoana (fizica sau juridica) si nu cunoasteti procedura medierii?

Vizitati subiectele abordate pe forum si daca nu va ofera un raspuns satisfacator, adresati propriile dumneavoastra intrebari.

Vă vom răspunde, în limitele pe care ni le permite legea (a se vedea Regulamentul).

Mulţumim de înţelegere şi vă aşteptăm!


Navigare
 Portal
 Index
 Membri
 Profil
 FAQ
 Cautare
Bookmarking social

Bookmarking social digg  Bookmarking social delicious  Bookmarking social reddit  Bookmarking social stumbleupon  Bookmarking social slashdot  Bookmarking social yahoo  Bookmarking social google  Bookmarking social blogmarks  Bookmarking social live      

Pastrati adresa Mediere si mediatori pe site-ul dvs. de bookmarking social

Pastrati adresa Forum - Mediere si mediatori. pe site-ul dvs. de bookmarking social

Parteneri
forum gratuit


Hotarare de expedient „definitiva si irevocabila” - timbrare

In jos

Hotarare de expedient „definitiva si irevocabila” - timbrare

Mesaj Scris de Fanuta Lisman la data de Vin Iul 16, 2010 12:12 am

Mesaj primit de la colega noastra, mediator, Mihaela Nichifor.

„Buna ziua,

Va rog, pe oricare dintre dv. sa ma ajutati intr-o problema:

1. In cazul in care, intr-un proces de partaj succesoral, intr-un dosar ce dateaza din vara anului 2009 (dupa intrarea in vigoare a noii legi cu privire la stabilirea taxelor de timbru), instanta pronunta o hotarare de expedient prin care ia act de acordul de mediere dintre parti si dspune conform legii restituirea tazelor de timbru achitate, cum se timbreaza cererea privind aplicarea stampilei cu mentiunea “definitiva si irevocabila”?
Intreb acest lucru intrucat, instantele din judetul Neamt, in cazul tranzactiilor incheiate inainte de primul termen de judecata si pentru care, conform legii se impune restituirea tazelor de timbru achitate in intregime, totusi, in momentul in care se depune prin arhiva cerere pentru ramanerea “definitiva si irevocabila” a hotararii, justitiabilul este pus sa achite inca o data taxa de timbru conform legii in vigoare, taxa de timbru ce fusese anterior restituita de catre instanta.
In aceste conditii, se pune intrebarea fireasca: care este facilitatea pe care a avut-o in vedere legiuitorul in momentul in care a inserat acest articol in lege, tocmai pentru a determina partile sa ajunga intr-un fel sau altul, intr-un teremen rezonabil la o intelegere si in felul acesta sa se descongestioneze rolul instantelor de judecata?
Se invoca in acest sens legea 276/2009 «Art. 8 1 . — (1) Cererile pentru eliberarea de catre instantele judecatoresti de copii de pe hotararile judecatoresti, cu mentiunea ca sunt definitive si irevocabile, prin care se stabilesc calitatea de mostenitor, masa succesorala, cotele si bunurile ce revin fiecarui mostenitor, daca nu s-a platit taxa de timbru pentru efectuarea procedurii succesorale notariale, se taxeaza potrivit
dispozitiilor art. 3 lit. c).»
Totusi, la articolul I punctul 8, alineatul (2 1 ) al articolului 23 se arata:
„(2 1 ) in cazul in care, pana la prima zi de infatisare, partile incheie tranzactie sau renunta la judecata, suma achitata cu titlu de taxa judiciara de timbru se restituie in intregime, iar in cazul in care tranzactia ori renuntarea la judecata intervin ulterior primei zile de infatisare, se restituie pana la jumatate din suma achitata, tinand seama de actele procesuale deja indeplinite.”
Din lecturarea acestei prevederi legale este lesne de inteles ca legiuitorul a avut in vedere punerea pe acelasi taler al balantei a tranzactiei cat si a renuntarii la judecata. In mod firesc, imi pun intrebarea: daca am tranzactie la primul teremen si fac hotararea definitiva si irevocabila si trebuie sa timbrez la masa bunurilor de impartit (si celelalte taxe mai sus aratate), daca renunt la judecata platesc aceeasi taxa?
Din pacate, in situatia tranzactiei la primul teremen de judecata esti pus din nou sa achiti toate taxele de timbru de sute de lei – uneori mai mult – in momentul in care doresti sa faci hotararea “definitiva si irevocabila”.
Din discutiile purtate cu alti colegi din tara am aflat ca in aceasta situatie se timbreaza doar cu 2 lei si timbru judiciar de 0,15 bani si nu la valoare, asa cum se procedeaza la aceasta instanta.
Am vazul o hotarare data intr-un dosar de parataj succesoral de catre Judecatoria Oradea prin care litigiul s-a stins ca urmare a incheierii acordului de mediere si instanta a pronuntata o hotarare de expedient in acest sens si va rog sa-mi spuneti ce taxa de timbru s-a achitat cand s-a solicitat ca hotararea sa fie”definitiva si irevocabila”.
2. In cazul in care s-a incheiat un acord de mediere intr-un partaj (succesoral sau de bunuri comune), dar nu exista dosar pe rolul instantei, pentru autentificarea acordului de medire la notariat, taxele ce se achita sunt stabilite la valoarea masei de impartit sau se percepe o taxa fixa de catre notar?
Si in acest caz se timbreaza in mod diferit: unii notari taxeaza la valoarea masei de impartit (sau, dupa caz la valoarea obiectului din acordul de mediere), in timp ce altii au taxa fixa in ceea ce priveste autentificarea acordului de mediere.

Va multumesc anticipat.
Astept informatii si de la alti colegi din tara cu privire la aceste aspecte.”
Mihaela Nichifor
avatar
Fanuta Lisman
Admin

Data de inscriere : 09/11/2009
Varsta : 48
Localizare : Bucuresti

Vezi profilul utilizatorului http://www.avocatimediatori.ro

Sus In jos

Re: Hotarare de expedient „definitiva si irevocabila” - timbrare

Mesaj Scris de gabriel dan cristea la data de Mier Oct 06, 2010 1:49 am

Chiar sunt interesante intrebarile !
Cine poate raspunde ?

gabriel dan cristea

Data de inscriere : 06/10/2010

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum